Juba/Wau

Door: eltjoinsudan

Blijf op de hoogte en volg Eltjo

29 April 2012 | Nederland, Amsterdam

Na ons bezoek van 5 dagen Entebbe zijn we op vrijdag vertrokken naar Juba. In juba aangekomen bleek het net geregend te hebben. Gevolg een hoop blubber. Nadat we onze bagage hadden werden we vervoerd naar ons hotel. Aldaar kregen we een kamer als buddy paar toe gewezen. De kamer was een halletje gevolgd door nog een kamer met 1 twee persoons bed en een badkamer met wc. Dit betekende dat ik met Jonh het bed moest gaan delen. Dit hebben we 1 nacht geprobeerd en dat was geen succes dus toch maar onze twee dome's opgezet dat was een stuk beter. Ik wilde me gaan douchen en draaide de kraan met warm water open. Hmmm geen water, hotel manager er bij halen dacht ik. Nou deze kon me vertellen dat er geen warm water was alleen koud water. Het gevolg was dat de douche beurten de rest van de week zeer kort waren brrrr koud water.
Op het kamp in Juba was iedereen op zaterdag vrij. De politie niet nee wij werken 24/7 dus begon onze induction course voor Juba. Ik viel van de ene in de andere verbazing, het ging namelijk 10 keer sneller dan in Entebbe hmmm het kan dus wel. Van zaterdag tot woensdag hadden we deze cursus. Ik ga jullie niet vermoeien met de details op 1 na dan de rijlessen. Dit is echt een verhaal apart. Het begint met een presentatie van 3 uur over hoe je moet rijden (nu heb ik al even mijn rijbewijs en weet hoe het moet).Maar de instructeur zou en moest zijn les draaien en ramde maar door met zijn les.Je moet het zo zien als mijn dochter in de klas had gezeten had ze nu kunnen rijden dat was het nivo zeg maar.
Dan praktisch rijden, laat even zien hoe je achteruit een bocht maakt en rij 100 meter op de openbare weg. Hierna geslaagd.
Donderdag moesten we onze cargo gaan labelen om het te laten versturen naar Raja alwaar ik geplaatst zal gaan worden. Vrijdag vertrek naar Wau voor een tussenstop en vandaar zullen we gaan vliegen naar Raja.

De vrije tijd in Juba.
Afgezien van de cursus hadden we iedere avond vrij. Gelukkig hebben we iemand van de landmacht bij ons die al wat langer in Juba zat en hij nam ons mee op sleeptouw. Ik kan jullie zeggen ik heb de gehele week in Juba mijn vingers afgelikt bij het eten. In Juba zitten betekend niet afvallen maar aankomen. Woensdag avond zijn we ook nog bij de ambassadeur op bezoek geweest en hebben we kennis kunnen maken met hem en een aantal NGO's welke ook aanwezig waren.
Dit was Juba in een notendop.

Vanuit juba zijn we vrijdag ochtend met een vleigtuigje naar Rumbek gevlogen. Aldaar moesten we overstappen in een heli het was zo'n oud ding uit Rusland maar het vloog dus..... veilig aangekomen in Wau.
In Wau was het al gelijk ietsje warmer we hebben zelfs vrijdag even de 43 graden aangetikt. Vrijdag middag hebben we ons gemeld mij de afdeling UNPOL en kennisgemaakt met onze Amerikaanse chef. Dit is een aardige man die ons van alles vertelde. Hij vertelde ook dat hij John en mij zeker een week in Wau wil houden. Ik denk namelijk dat hij bepaalde plannen met ons heeft voor onze plaatsing in Raja. Hij vertelde ons ook gelijk dat we zaterdag om 8 uur ons bij hem moesten melden voor induction. Zaterdag om 8 uur aangekomen kregen we de tijd om tot 10 uur op internet te vertoeven waarna we werden opgehaald. We werden opgehaald door een majoor uit de Oekraine. Hij heeft ons even door Wau heen gereden, we hebben een winkeltje bezocht en we weten nu waar de markt is. Hierna einde dienst. Na deze enerverende ochtend hebben we de collega's opgezocht die in de loop van de middag naar Aweil zouden vertrekken en hebben we samen heerlijk gegeten.Na het eten te collega's veel succes gewenst en zijn wij op het kamp onze eigen weg gegaan. Dit betekende twee stoelen, zon, en zitten. Eindelijk wat tijd voor ons zelf. Op zaterdag avond werden we uitgenodigd om naar een BBQ te komen. Dit was de uitgelezen kans voor ons om mensen te ontmoeten om zo een netwerk op te kunnen zetten. Uiteindelijk kregen we voor vertrek contact met een Turkse kolonel welke later de baas van dit kamp bleek te zijn. Hij heeft ons naar de BBQ gebracht en kwam iets later zelf ook. Toen hij terug kwam had hij zijn rechterhand en een medewerker van hem bij zich. We hebben de hele avond met hen door gebracht en elkaar goed leren kennen zelf ook nog lol gehad. Ik kan zeggen netwerken is geslaagd.

Dit was mijn verslag van de periode Juba en eerste dagen Wau. Ik hoop vrijdag te mogen vertrekken naar Raja, maar als er van hogerhand wordt besloten dat ik in Wau moet blijven zal ik ook niet klagen.

Groeten Eltjo

• 29 April 2012 - 22:55

Henny Korswagen:

Leuk om je verslag te lezen, en voel tijdens het lezen de warmte en het gaan in de HIP 8. Zeg alleen dat petje dat past niet bij het netwerken. Succes, neem een oranje bittertje.

• 30 April 2012 - 05:28

Eltjo Bodde:

Henny dat petje is heilig hier ben blij dat ik er 2 heb. Gaat verders lekker hier hoor ik moet zeker tot vrijdag in Wau blijven, gisteren zelfs naar het zwembad geweest :-)

• 02 Mei 2012 - 12:51

De Caplo ---- :

Hey tjoow

Ziet r gelukkig redelijk goed uit daar. Ben blij dat alles oke is en dat je met die knappe vent John de lakens deelt sinds kort..)) Maak er een mooie maar vooral veilige tijd van. Doen wij het hier down south ook als t even kan!
    enjoy it en groeten aan John!